6/07/2012

Somrig smulpaj på rabarber, jordgubbar och lime!

Malmö
Idag delar jag med mig av min somriga cobbler (även kallad smulpaj)


Vi skaffade vår första kanin samma sommar som vi fick vår minsta lillebror Alexander.
Joppe, vår kanin, var liten och brun. Han hade en vit diamant i pannan och han var en snäll, lugn kanin som aldrig bet någon och som hoppade försiktigt iväg, men som för det mesta höll sig i vår närhet.

De första åren bodde Joppe på 4H i en bur med en fin skylt vid burens hasp och vi tog ut honom på gräset och klappade honom tills vi var tvungna att gå hem. Men sedan köpte mamma och pappa en bur till honom och vips var han på vår framsida, till vår och de andra barnen på gårdens förtjusning!
Pappa byggde en ny bur några år senare på baksidan för att Joppe (och "nytillskottet" Joppelina) skulle kunna få springa omkring fritt och gräva gångar under hela trädgården som mamma, till sin förvåning, en dag många år senare skulle råka trampa igenom med sina trätofflor.

Jag tror det var för att taket på det huset var för tungt att lyfta som pappa byggde det sista huset till Joppe och Joppelina på Djingis Kahn: ett Snobbenhus. Men tiden där blev kort: vi bytte själva bostad när jag var 13 år och nu fick kaninduon en sorts funkisvilla med inhägnad trädgård längst ner i trädgården.

Vi begravde Joppelina en kall höst och så var det bara Joppe igen, som fortsatte att bo längst ner i trädgården, krypa i gångar under marken och knapra på rabarberblasten som växte intill varje sommar.

Joppe blev nio år gammal och hade säkert blivit mycket äldre om det inte varit så att han blivit tagen av ett annat djur en vinter. Vi begravde honom och tog bort bur och inhägnad.

Sommaren därpå påtade mamma i trädgården och kom in med nyplockad rabarber. Hon påtade mer i trädgården och kom in med ännu mer rabarber. Påtade i trädgården och kom in med rabarber.
Den tog aldrig slut!
Nästa sommar kom där ännu mer, och sommaren där efter och den som kom efter det! Det kom alltid mer och mer rabarber.
Fortfarande kommer där hur mycket rabarber som helst, och det är tack vare Joppe, vår kanin:
Han gödslade så intensivt under så många år att jorden just där för evigt kommer att ge underbar rabarber!
Hahahah! Tack Joppe!

Somrig smulpaj på rabarber, jordgubbar och lime!

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ dl socker
½ krm salt
150 gram smält smör

Ugn: 175 grader
Blanda allt det torra i en bunke och häll i det smälta smöret - blanda till en deg.
Tryck ner i en pajform (inte för liten, det gjorde jag och det blev inte alls snyggt! Tänk runt 22 cm)
Grädda i 10 minuter.

2 stjälkar rabarber
2-3 dl frysta (eller färska) jordgubbar
Skal av 1 lime
2 msk socker

Skala rabarbern, skär i små bitar.
Skär jordgubbarna i små bitar.
Riv lime över och tillsätt socker - blanda ihop och lägg allt i pajskalet!

75 gram smör
1 dl mjöl
½ dl socker
1 dl valnötter

Blanda ihop alla ingredienser och smula över frukten,
grädda i ca 35 minuter.
Servera med vaniljglass!


3 kommentarer:

  1. En fin eloge till en fin kanin som sådde mycket rabarber i sina da'r.

    SvaraRadera
  2. Sedan smulpajn! Det där med lime vara lite pricken över 'i':et. Det gav en liten extra smak till det hela utan att vara för påträngande. Jättegott.

    SvaraRadera
  3. Ser himla gott ut! Rabarber och jordgubbar är bäst tillsammans! :)

    SvaraRadera