12/15/2012

Polkakladdkaka

Malmö
Idag hade jag en tidig födelsedagslunch med vänner som avslutades med ett besök på Jakriborgs julmarknad. Någonstans där i mitten bjöds det på saffranskladdkaka (utan whiskey, så mycket bättre!) och en bubblare som gjorde succé hos mina smaklökar: Polkakladdkaka!
Här får ni den:

Nr. 12 Polkakladdkaka
100 gram smör (jag använda mjölkfritt den här gången)
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
Polkagrisar efter behag

Sätt ugnen på 225 grader Celsius!
Vispa smör och socker vitt. Tillsätt äggen, vispa ner salt och vaniljsocker. Vispa ner kakao och sist mjölet. Ta fram en ren kökshandduk och din tyngsta skiftnyckel. Vira in polkagrisarna i handduken och hamra på som en tok tills de är som stridbar sand i fraktionen 0 - 4. Vänd sedan ner dessa i smeten, häll över i en form och skjuts in i ugnen i ungefär 10 - 15 minuter!

7 kommentarer:

  1. Hej ! Har du funderar på att göra en fikon kladdkaka? Kanske till en Menuett?

    SvaraRadera
  2. Nils Karlsson Pyssling17 december 2012 13:37

    Kul idé men nu har jag polka grisar över hela köket. Ha ha ha.

    SvaraRadera
  3. Hej Sofie! Vad tycker du om fikon och korinter så här till jul?

    SvaraRadera
  4. Hej Sofie! Vad tycker du om fikon och korinter så här till jul?

    SvaraRadera
  5. Förslag på Balkanskladdkaka.

    1. Gör en vanlig smet.
    2. Häll i formen.
    3. Tryck ner och delvis täcka ett antal "Turkish Delight" och baklava som tidigare under dagen inköptes alt gjordes enligt annan recept.
    4. In i ugnen i valfri temperatur.
    5. Ta ut och njut.

    Jag lovar, det blir supergott!

    SvaraRadera
  6. Lät spännande måste jag säga.

    SvaraRadera